İş Bankası, Marmara Aktif Arıza Tehlike ve Risk Merkezi’ne 6 milyon 120 bin euro katkı sağladı
İş Bankası Genel Müdürü Hakan Ortan, “Yönetim kurulumumuzun 26 Temmuz 2023 tarihinde aldığı kararla, Marmara Aktif Arıza Tehlike ve Risk Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne (MATAM) 6 milyon 120 bin euro katkı sağlıyoruz.” söz konusu.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve Türkiye İş Bankası ortaklığında hayata geçirilecek MATAM protokolünün imza töreni gerçekleştirildi.
Törende konuşan Ortan, “6 Şubat 2023’te çok büyük bir deprem felaketi yaşadık ve bu deprem felaketinde onbinlerce insanımızı kaybettik. Benzer bir felaket yaşadığımızda can kayıplarının önüne geçmek istiyoruz.” dedi.
Bu felaketlerin önlenemeyeceğini belirten Ortan, “Bu felaketleri önleme konusunda teknoloji açısından henüz oraya gitmiş değiliz ama bu felaketlerle karşılaştığımızda en azından can kayıplarını önleyebileceğimize inanıyoruz.” Bu kelimeyi kullandı.
Aran, depremde can kaybını önlemenin yolunun bilimden geçtiğini, bunun uygun ahlak ve ahlakla birleştirilmesinin önemli olduğuna dikkat çekti. Bu nedenle böyle bir merkezin kurulmasına büyük önem verdiklerini belirten Ortan, şöyle konuştu:
“Yönetim kurulumumuzun 26 Temmuz 2023 tarihinde aldığı kararla MATAM’a 6 milyon 120 bin euro katkı sağlıyoruz. Grup merkezlerimizden Anadolu Sigorta’nın bu merkeze katkı sağlaması için sözleşme çalışmaları devam ediyor. Anadolu Sigorta çalışmalar tamamlandığında kendi duyurusunu yapacaktır. Bunlar aktif faylardır. Fay haritalaması, jeoloji, elektronik haberleşme, deniz jeolojisi, deprem mühendisliği, yapı dinamiği, şehir planlama gibi birçok disiplinden uzmanların bir araya geldiği bu multidisipliner merkezin hayırlı olmasını diliyorum. ve yapay zeka birlikte çalışacak, ülkemize faydalı ve hayırlı olacaktır. Bu çalışmaların İstanbul depremi öncesinde sonuç vermesi muhtemeldir. En büyük dileğimiz kayıpları en aza indirerek bu bilime, bilimsel yaklaşıma ve bilime katkı sağlamaktır. vicdan, umarım başaracağız.
Özellikle deprem konusunda en çok önemsediğimiz konu ülkemizdeki aktif fay hatlarına ilişkin bilgilerin toplanması, var olmayan bilgilerin üretilmesi ve bu bilgilerin modern şartlarda saklanmasıdır. Bunların bilimsel araştırma yapmak isteyen tüm akademisyenlerle paylaşılıp işlenebilmesini çok değerli buluyoruz. Yapay zekanın desteğinden ve gücünden yararlanmak için vazgeçilmez bir veridir. Öncelikle bu bilgilerin sağlanması ve ülkemizdeki eksikliğin giderilmesi gerekmektedir. Öncelikle buna vesile olacağını düşünüyorum.”
“İş birliğine imza atmanın gururunu yaşıyoruz”
İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, 1773 yılında kuruluşundan bu yana geçen 250 yıllık geçmişi, bilim ve teknolojiyi merkeze alan uluslararası eğitim sistemi, kurumsal ilişkileri, kurumsal ilişkileriyle İTÜ’nün Türkiye’nin en saygın ve köklü eğitim kurumlarından biri olduğunu hatırlattı. ve toplum gözündeki saygınlığı.
Koyuncu, 6 Şubat 2023’te 11 ili etkileyen depremin hemen ardından İTÜ olarak inşaat mühendisliği, jeoloji mühendisliği, jeofizik mühendisliği, şehir planlama, mimarlık ve çevre mühendisliği alanlarında uzman İTÜ bilim adamlarının görevlendirildiğini söyledi. Afet bölgesini yakından inceleyip kapsamlı bir rapor hazırlayın. İlk gün yola çıktıklarını söyledi.
Koyuncu, “Akademisyenler alanda çalışmalarını sürdürürken biz de üniversite olarak öğrencilerimiz, çalışanlarımız ve mezunlarımızla bir yardım kampanyasına giriştik.” söz konusu.
Bugün hem Türkiye hem de bölge için katma değeri yüksek, sosyal faydası büyük bir iş birliğine imza atmanın gururunu yaşadıklarını belirten Koyuncu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Özellikle Marmara Bölgesi’nde aktif fayların oluşturduğu tehlike ve risklerin ortaya çıkarılmasına yönelik dinamik, dijital, etkileşimli tehlike ve risk haritalama tekniklerinin geliştirilmesi, ileri düzeyde araştırma yapılması ve yüksek verimlilik sağlayacak yeni prosedür ve projeler geliştirilmesi amacıyla kurulmuştur. -son kullanıcılar için aktif arızalara ilişkin hassas tehlike ve risk verileri.” İTÜ, Türkiye İş Bankası Marmara Aktif Arıza Tehlike ve Risk Uygulama ve Araştırma Merkezi bunun en güzel örneklerinden biridir. Bu ortaklık sayesinde ülkemizin Ar-Ge gücünü çok daha yüksek seviyelere çıkarabileceğiz. Amacımız bu tür iyi protokollerin sayısını artırmak. Bunu başarmak için İTÜ olarak “Biz elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.”
MATAM Proje Müdürü Prof. Dr. Cenk Yaltırak, “Burada en önemli etken 6 Şubat depremleri. Biz bunları 6 Şubat depreminden önce yapmak istiyorduk. Yani insanları ikna etmeye çalışıyorduk, olmak istiyorduk. yeniliklere açık ama ne yazık ki sesimizi pek duyuramadık ama çalıştık.” söz konusu.
Yaltırak, İTÜ Rektörü Koyuncu’nun depremin ardından çok hızlı bir girişimde bulunarak MATAM’ın kurulması için girişimde bulunduğunu kaydetti.
Depremlerin insan yaşamının her noktasında meydana geldiğini belirten Yaltırak, insanların binalarına takabilecekleri yeni sayaçlar tasarladıklarını ve bunları Marmara Bölgesi’nde hemen hemen herkesin evine yerleştireceklerinin altını çizdi.
Yaltırak, “Bundan sonra tüm Marmara Bölgesi’ne yerleştirdiğimiz sensörlerle dinleyeceğiz. Türkiye’de özellikle aktif fayların oluşturduğu tehlike ve risklere yönelik dinamik, sayısal, interaktif tehlike ve risk haritalama teknikleri geliştirilecek. marmara bölgesi.” dedi.
Yaltırak ayrıca bina bazlı ivme haritaları oluşturularak deprem senaryolarının hazırlanacağını, bu senaryolarla kentsel dönüşüm, sanayi planlama ve afete hazırlık altyapısına yönelik bilgi üretileceğini belirtti.